Aude Mazelin: «Η αναπτυξη ειναι απαραιτητη, αλλα νοσταλγω τη Μυκονο που αγαπησα»

Latest Posts

Categories

Aude Mazelin: «Η αναπτυξη ειναι απαραιτητη, αλλα νοσταλγω τη Μυκονο που αγαπησα»

Η αρχιτέκτονας Aude Mazelin, από το γραφείο Mykonos Architects ζει και εργάζεται στη Μύκονο. Πρόσφατα άνοιξε γραφείο και στην Αθήνα.

Η αρχιτέκτονας Aude Mazelin, από το γραφείο Mykonos Architects ζει και εργάζεται στη Μύκονο για περισσότερα από 20 χρόνια. Αγάπησε την Ελλάδα για την ιστορία και τον πολιτισμό της, τον οποίο μελετούσε από την παιδική της ήδη ηλικία. Επέλεξε για τόπο κατοικίας της τη Μύκονο, για το μοναδικό τοπίο, τη συναρπαστική πολιτιστική κληρονομιά και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το χαμένο (;) ελληνικό καλοκαίρι, μιλά ως αρχιτέκτονας αλλά και ως ντόπια για την ταυτότητα της Μυκόνου, την ανάπτυξη και την αρχιτεκτονική.

«Σε περασμένες εποχές οι VIP δεν
ξεχώριζαν από τους καθημερινούς
ανθρώπους αλλά και τους ντόπιους στο
νησί».

– Από τη δεκαετία του ’60, όταν η Μύκονος «έλαμψε» ως αγαπημένος προορισμός των jet setters, φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά. Ποια είναι η ταυτότητα του VIP τουρισμού της Μυκόνου σήμερα;

Από τη δεκαετία του ’60, η Μύκονος ήταν ένας αγαπημένος διεθνής προορισμός των VIP και παραμένει. Αυτό που αλλάζει με την πάροδο των ετών είναι, πράγματι, τα χαρακτηριστικά των VIP επισκεπτών. Σε περασμένες εποχές οι VIP δεν ξεχώριζαν από τους καθημερινούς ανθρώπους αλλά και τους ντόπιους στο νησί. Λογικό, καθώς αυτό που τους έλκυσε στη Μύκονο ήταν η απλότητα, τόσο στο τοπίο όσο και στον τρόπο ζωής. Αναμειγνύονταν με την καθημερινή ζωή, η οποία εξελισσόταν από όλους, ξένους και ντόπιους, σαν ένα σύνολο ανθρώπων.

 

– Τι άλλαξε στη συνέχεια; 

Στην πορεία ο VIP τουρισμός έλαβε εντελώς άλλη μορφή. Σήμερα οι επισκέπτες είναι πολύ περισσότερο απαιτητικοί και ενδιαφέρονται για το «μεγαλείο». Χρειάζονται παροχές όπως concierge services, events, υπερπολυτελή και εξεζητημένα ξενοδοχεία και εστιατόρια με κορυφαίους chef, sommelier, bartenders, & σερβιτόρους…

«Παρ’ όλη τη φρενίτιδα που δίνει τον τόνο στο καλοκαίρι της Μυκόνου, όσοι επενδύουν στη Μύκονο ακόμα αναζητούν την λιτότητα και την απλότητα».

«Το σημαντικότερο πρόβλημα στο νησί
είναι η έλλειψη υποδομών και στέγης για
το προσωπικό που υποστηρίζει τις
ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και
του τουρισμού».

– Πώς επηρεάζει αυτή η αλλαγή την ταυτότητα της Μυκόνου;

Με αυτή την αλλαγή, ορισμένοι από τους πρώτους VIP κατοίκους που πριν χρόνια έφτιαξαν το εξοχικό τους στο νησί, φεύγουν για άλλα νησιά. Η Μύκονος τους φαίνεται πια «αστική». Έτσι αναζητούν αλλού τον παράδεισό τους και κτίζουν σε νησιά όπως η Ίος, η Μήλος, η Πάρος, η Τήνος και η Σέριφος. Αυτά τα νησιά τους φαίνεται ότι διατηρούν την ηρεμία και τον «εξωτισμό» τους, παρά την ανάπτυξη.

 

– Η Μύκονος τι έχει να αντιπαραβάλει; 

Παρ’ όλη τη φρενίτιδα που κυριαρχεί στο καλοκαίρι της Μυκόνου, όσοι επενδύουν στη Μύκονο ακόμα αναζητούν την λιτότητα και την απλότητα… Αλλά με τις «σύγχρονες» απαιτήσεις. Πέρα από την αρχιτεκτονική και τα ζητήματα μορφής και γλώσσας, το σημαντικότερο πρόβλημα στο νησί είναι η έλλειψη υποδομών και στέγης για το προσωπικό που υποστηρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και του τουρισμού.

Η Villa Casarte ενταγμένη πλήρως στο φυσικό της περιβάλλον (φωτογραφία: Spyros Hound).

«Το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε η
μελέτη του Νέου Πολεοδομικού
Σχεδιασμού Μυκόνου – ταυτόχρονα με
της Σαντορίνης. Το πρόγραμμα
προβλέπει τη βιώσιμη και πράσινη
ανάπτυξη».

– Εντέλει η τοπική κοινωνία αισθάνεται κερδισμένη ή χαμένη από την ανάπτυξη της Μυκόνου;

Υπάρχει διχασμός, ο οποίος προσδιορίζεται από τα σημαινόμενα και τις προτεραιότητες. Ορισμένοι θεωρούν τον εαυτό τους κερδισμένο, οικονομικά τουλάχιστον. Ορισμένοι νιώθουν χαμένοι, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά. Υπάρχει βέβαια μια αντίδραση για τις επιπτώσεις της εξωφρενικής ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων. Το μεγάλο ερώτημα «σε τι νησί θέλουμε να ζούμε και τι νησί θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές», μας απασχολεί όλους και δεν είναι εύκολο να το απαντήσουμε. Όλοι επιθυμούμε την ανάπτυξη, αλλά νοσταλγούμε το νησί όπως ήταν παλιά…

 

– Τι χρειάζεται να γίνει;

Χρειάζεται μια βιώσιμη και οργανωμένη ανάπτυξη που να προβλέπει τις επιπτώσεις. Έτσι, το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε η μελέτη του Νέου Πολεοδομικού Σχεδιασμού Μυκόνου – ταυτόχρονα με της Σαντορίνης. Το πρόγραμμα προβλέπει τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, νέους όρους δόμησης, δημιουργία νέων οικισμών, δημόσια πρόσβαση στις παραλίες, κυκλοφοριακές μελέτες και βελτίωση των υποδομών, ώστε η φέρουσα ικανότητα του νησιού να αντέξει αυτή την ανάπτυξη.

Λιτότητα, αλλά με ευδιάκριτο χαρακτήρα (φωτογραφία: Spyros Hound).

SOCIAL

FACEBOOK
INSTAGRAM
PINTEREST
ARCHELLO

GET IN TOUCH

Stergios Gallikas
[email protected]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam
nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam
erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci
tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea com.

MYKONOS OFFICE

A   Lino – Paragka, 84600, Mykonos, Greece
T   +30 22890 77111
M   [email protected]
Monday to Friday – 8am to 5pm Saturday – 8am to 1pm

ATHENS OFFICE

A   Athanasiou Axarlian 3-5, Syntagma 10563, Athens, Greece
T   +30 210 322 9403
M   [email protected]
Monday to Friday – 8am to 5pm

No Comments
Leave a Reply